Al onze diensten
Neem direct contact met ons op
0573-441777 / info@hoftijzerlochem.nl

Huur hier uw container voor alle soorten afval.

Complete afvalservice - Klik hier
Al onze diensten

Informatie over de eikenprocessierups

Ontwikkeling eikenprocessierups

Hoe ontstaat de eikenprocessierups eigenlijk?
De eikenprocessierups is het larvenstadium van de eikenprocessievlinder. De eikenprocessievlinder verspreidt in de maanden juli t/m september pakketjes eieren in de toppen van eikenbomen op 1- en 2-jarige twijgen. Ieder pakketje bestaat uit 30-300 eitjes. Na het uitkomen van de eitjes doorlopen de rupsen 6 stadia voordat ze verpoppen tot vlinder.

Stadia
In het eerste en tweede stadium na het uitkomen van de eitjes zijn de rupsen nog ongevaarlijk. Tussen elk stadium in vervelt de rups om te kunnen groeien. Vanaf het derde stadium krijgt de rups irriterende brandharen. In het derde stadium is het gevaar nog niet al te groot. Vanaf het vierde stadium krijgt de rups aanzienlijk meer brandharen. Dit neemt sterk toe met iedere vervelling tot en met het zesde stadium, waarin de rupsen 500.000 tot 700.000 brandharen per rups kunnen bevatten!

Waarnemen
Wanneer de rups begint met het bouwen van nesten, vanaf het vierde stadium, begint ook de tijd dat ze eenvoudiger zijn waar te nemen. De nesten nemen toe in omvang. De rupsen migreren elke avond van het nest naar het uiteinde van de takken om van de bladeren te eten. Tijdens deze tocht laten ze iedere keer een wit spinseldraad achter. Elke dag wordt dat bewandelde spoor dikker en dus ook zichtbaarder.

De nesten zitten meestal op een warme droge plek aan een stam of tak. Naarmate droogte en hitte toenemen gaan de rupsen steeds lager aan de boom zitten.

Verspreiding
De verspreiding van brandharen kan actief plaatsvinden doordat rupsen ze ‘afschieten’ als ze zich bedreigd voelen. De verspreiding van brandharen kan ook passief geschieden door bijvoorbeeld wind, vanuit de spinselnesten aan de bomen en vanaf de rupsen in de bomen. Mocht zo’n haartje in aanraking komen met je lichaam, ogen of luchtwegen, dan zet het zich met de weerhaken vast, waardoor de rupskop afbreekt en er een lichaamsvreemd eiwit vrijkomt. Het eiwit veroorzaakt de reactie. Pas op: ook huisdieren en landbouwhuisdieren zijn gevoelig voor de brandharen.

De grootste overlast is tussen medio mei tot begin augustus.
Dit valt te verklaren doordat:

  • De rupsen vanaf half mei brandharen bezitten;
  • In het voorjaar en vroege zomer zijn mens en dier meer buiten;
  • De rupsen in latere stadia nog wel eens uit de boom vallen, waarna ze over de grond kruipen op zoek naar een eik waarin ze weer omhoog kruipen.

Schermafbeelding 2020-04-01 om 15.16.01

Neem contact opTerug
naar boven